dissabte, 23 de novembre del 2019

Premi Rossend Montané i Ferrer a un projecte de planificació de la gestió per a la prevenció d'incendis forestals.



La Diputació de Barcelona ens ha concedit el premi Rossend Montané i Ferrer a un projecte de planificació de la gestió per a la prevenció d'incendis forestals al nostre Projecte d’ampliació zones d’actuació del pla de prevenció de grans incendis de Matadepera.

Des de l’Agrupació de Defensa Forestal de Matadepera hem desenvolupat varis projectes entre els que cal destacar el projecte de prevenció de grans incendis del municipi i amb el que des de fa molts anys contem amb un ramat que es ajuda a mantenir el sotabosc net i a no tenir que treballar les zones amb maquinària tant sovint.

El projecte va ser aprovat per unanimitat en ple de l’Ajuntament de Matadepera l'any 2005 i les mesures previstes van ser executades per consens amb els propietaris forestals, la direcció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac i la Direcció general del Medi Natural. Per tal de controlar el rebrot i mantenir una càrrega de combustible baixa als rodals aclarits, l’ADF va impulsar la recuperació de la pastura extensiva d’ovelles i cabres a través de contractes específics amb ramaders. Com a part del pla de gestió, l’ADF s’encarrega de llaurar i sembrar alguns camps que encara es conserven al municipi, tant de l’Ajuntament com de propietat privada, per produir farratge i gra per al ramat.


L’agricultura i la ramaderia extensives contribueixen a la conservació d’hàbitats i espècies que han motivat la designació del massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac com a espai de la xarxa Natura 2000, com l’àguila cuabarrada i altres espècies i grups taxonòmics no tan populars entre els mitjans però no per això menys importants: petits mamífers, papallones i ocells.

L’objectiu de la proposta d'aquest projecte d'ampliació be determinat per millorar l’eficiència i eficàcia en la prevenció d’incendis forestals per la gestió de l’emergència de foc forestal, sobretot davant dels grans incendis forestals (GIF), els quals a partir del projecte de prevenció de grans incendis del municipi de Matadepera, des de 2005 i fins a dia d'avui s’ha anat desenvolupant i ampliant en zones estratègiques dins del municipi. 

Actualment, i gràcies a un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal conjunt aprovat pel Centre de la Propietat Forestal de l’Associació de propietaris agroforestals de Terrassa i Matadepera, s’han determinat noves zones estratègiques a cavall entre els dos termes municipals. Això proporciona una oportunitat d’ampliar en un àmbit supra-municipal les infraestructures de prevenció d’incendis. També es una oportunitat per el terme de Castellar del Vallès, doncs en una situació sinòptica d’incendi de sud-oest, seria una de les zones que clarament es veurien afavorides per l’actuació, en cas que l’incendi anés en direcció de Matadepera a Castellar del Vallès. 

La proposta es localitza en tres zones estratègiques possibles, que es correspon a les zones estratègiques contra GIF, planificades en el projecte.

Volem aprofitar aquestes línies per agrair a la Diputació de Barcelona i al seu departament de Prevenció d'Incendis la confiança que ens han donat en aquest projecte, i en general el suport que constantment donen a les ADFs del territori.

També aprofitem per donar les gràcies als voluntaris de l'ADF Matadepera, l'Ajuntament de Matadepera i les empreses de treballs forestals i ramaderes que treballen amb nosaltres, ja que la seva implicació va mes enllà d'una simple relació laboral, i es gràcies a tots plegats que el projecte va endavant.

Gràcies!