Salutació del president de l'ADF


Matadepera, novembre 2012


Ara fa 25 anys que l’Agrupació de Defensa Forestal de Matadepera es va crear, arran del incendi de Montserrat i de la serra de l’Obac.

D’ençà aquella data, han estat moltes les activitats desenvolupades junt amb els Bombers voluntaris de Matadepera centrades en l’extinció d’incendis que afectaven o amenaçaven el municipi.

No obstant les principals tasques de l’ADF han estat justament el possibilitar que el terme municipal, i la seva gran extensió forestal emmarcada per aquest extraordinari paratge del Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac, es gestionés per evitar o minimitzar els efecte dels incendis.

Així la principal tasca ha estat el desenvolupar la gestió forestal i manteniment de les infraestructures bàsiques per l’extinció d’incendis, a partir del projecte de grans incendis forestals i el pla de prevenció d’incendis municipals de Matadepera, a més de recuperar i dinamitzar els treballs de les zones agrícolesi ramaderes per mantenir el paisatge i les minvades activitats agrorurals, les quals es consideren essencials com a garantia de preservació dels valors naturals i mediambientals del Parc natural i de qualitat de vida per els veïns del poble.

També es fan tasques no menys importants per els veïns com el suport en d’altres emergències com ventades, nevades, aiguats, etc., així com treballs de recuperació i manteniment de valors històrico-arquitectònics i naturals tals com pous de glaç, forns de calç, arbredes monumentals, etc.

Tot aquestes tasques són possibles amb el recolzament, confiança i treball compartit de l’Ajuntament de Matadepera, així com el suport econòmic de les Administracions competents en matèria agro-forestal (Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona).

No obstant, l’element bàsic i insubstituïble és el voluntariat, els grocs, que amb el seu treball anònim i silent son capaços de cedir hores i esforç personal per desenvolupar totes aquestes tasques descrites anteriorment i, en casos d’emergència d’incendis forestals, posar-se “en peu de guerra” per dedicar-se en cos i ànima a combatre, junt amb els Bombers el foc.

Des d’aquesta blog, animo a totes les noies i nois que tinguin inquietud en els temes de gestió forestal, preservació i millora del medi natural, així com ganes de relacionar-se amb d’altres voluntari/es que ja participen activament fent aquestes tasques,  que no s’ho pensin i s’acostin al Parc per participar i sentir-se útils en una tasca tant noble com és “fer poble”.

Ricard Farriol Almiral
President ADF Matadepera